Idag kom Folkhälsomyndigheten med ytterligare restriktioner avseende hushållsnära kontakter. Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har förändrat sina riktlinjer för hushållsnära kontakter. Nu är även yngre barn inkluderade i de förhållningsregler som gäller om någon i hemmet har bekräftats sjuk i covid-19. Detta innebär att om någon i hemmet testar positivt för covid-19 så rekommenderas även friska och symtomfria barn stanna hemma, enligt vårdens instruktioner.

Ni ska sjukanmäla era barn som vanligt om någon i hemmet testar positivt för covid-19. Vården ska kontakta samtliga personer som testat positivt för covid-19 och kommer då ge instruktioner för vad som gäller för personer som bor tillsammans med den bekräftat sjuka. Enligt Folkhälsomyndigheten gäller normalt restriktionerna i sju dagar från positivt test.

Om ditt barn är hemma för att någon i familjen testat positivt för covid-19 kan ni höra av er till barnets mentor så kan vi göra en plan för hur eleven ska kunna studera hemifrån.

Vid frågor om symtom och testning, ber vi er kontakta 1177 eller läsa mer på deras hemsida, 1177 Vårdguiden

I nuläget har Tryde friskola haft två konstaterade fall av Covid 19. Vi har hög närvaro hos både elever och personal, vilket innebär att undervisning kan fortgå som planerat. Vi ber er att respektera om vi skickar hem era barn om de uppvisar symtom och har full förståelse att det även kan innebära försvårade situationer för er vårdnadshavare. Så länge vi kan hålla Covid 19 utanför skolan, gynnar det i längden era barns utbildning.

Tack för er förståelse!

Personal och styrelse/Rektor Anette