Oktober-info

I torsdags hade pedagogerna utbildning i Sociala medier – ja ni läste rätt, men naturligtvis var utbildningen kopplad till hur vi kan stödja våra elever i ett förebyggande arbete avseende elevers användning av sociala medier och internetanvändning i stort. Vi behöver arbeta tillsammans – skola och hem – och förbud är inte lösningen – jo i de sammanhang när det finns åldersgränser. Vi kommer att arbeta med en plan på hur skolans arbete ska se ut och till våren planerar vi en föreläsning som vänder sig till er vårdnadshavare.

Rosa markering: pojkar, beige markering flickor. Diagrammet visar andel barn mätt i procent.

Vill passa på att göra er uppmärksamma på en thrillerserie med 16-årsgräns som finns på Netflix och florerar bland barn i hög grad – Squid Game. På Tic Toc finns flera videos kopplade till denna serie. Serien är ett spel där skuldsatta personer ska tävla i lekar som påminner om barnlekar ex. spela kula, red light-green light, dragkamp. Det förekommer mycket våldshandlingar och fysiska bestraffningar. De som ”åker ut” blir skjutna. Serien marknadsförs under rubriken Mord/Självmord. Skolans personal är extra uppmärksamma på dessa ”lekar” och språkbruk under tiden de är i skola och på fritids och vi ber er hjälpa oss att skydda våra barn så att de inte utsätts för denna typ av våld.

Luftballong med målen i sikte!

Luft-temat är igång och det känns som om Tryde friskola verkligen lyfter… Uppstarten med en riktig luftballong på skolgården gjorde succé. Elevernas frågor var många och intressanta – vilket kommer att gynna engagemanget för temat kommande veckor.

Nationella proven i åk 6 kommer att påbörjas efter läslovet, v. 45-49. Vi ber er att undvika ledighetsansökningar under denna period för berörda elever.

Vi ser ett ökat engagemang hos eleverna på rasterna, vilket tydligt märks i ett minskat antal kränkningsutredningar denna hösttermin. Det är glädjande att se hur våra äldre elever på ett mycket fint sätt tar hand om våra yngre elever.

Skolans personal och busschaufförerna vill påminna eleverna om att det inte är tillåtet med tuggummi under skoltid och i bussarna. Vill ni hjälpa oss med detta?

Isabell kommer att vara ledig i väntan på att bebisen kommer. Fram till jullovet har vi anställt Sandra Jonasson – en Tomelillatös som bor i Ystad och studerar till förskollärare. Hon kommer att vara resurs i framförallt åk 1, men även möta eleverna i förskoleklass. På fritids kommer eleverna att fortsätta att träffa Jens Gunnarsson några dagar varje vecka.

Lena Sjunnesson är anställd i åk 3 fram till jullovet. Berörda vårdnadshavare har fått information.

Vill påminna er om att kontrollera att det är rätt månad och fakturanummer när ni betalar fritidsfakturan.

Information om kommande dagar:

Torsdagen d. 21/10 Eleverna på mellanstadiet är komplediga från kl. 13.15. OBS: Ingen buss hämtar på skolan kl. 15.20

Onsdagen d. 27/10-3/11 Fjärilens lokal renoveras. Det blir aktuellt med ökad uteverksamhet onsdag-fredag i förskoleklassen, men även övriga klasser på lågstadiet och onsdag tom v. 44 på fritids.

V. 44 Läslov, fritids är öppet som vanligt

v. 45- Inneidrott i Odenslundshallen åk 1-6 med duschning

v. 45 Temaavslutning

1/12 Stängningsdag (Skola och fritids har utbildningsdag)

2/12 Julaktivitetsdag

14/12 Ev. Luciafirande

17/12 Julavslutning

…för övrigt anser vi att Alla elever har rätt att lyckas i skolan!

Personalen på Tryde friskola/Rektor Anette